Łączenie potencjału dziedzictwa kulturowego powiatu gorlickiego z potencjałem naukowym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
W środę, 11 października w Centrum Kształcenia Zawodowego w Gorlicach odbyła się konferencja naukowa pt. „Łączenie potencjału dziedzictwa kulturowego powiatu gorlickiego z potencjałem naukowym Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Konferencję otworzyła, witając zaproszonych gości Starosta Gorlicki Maria Gubała. Na sali zasiedli przedstawiciele kadry naukowej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, samorządów z terenu powiatu gorlickiego, dyrektorzy szkół ponadpodstawowych, jednostek organizacyjnych Powiatu oraz młodzież szkolna.
– Mam nadzieję – mówiła podczas wystąpienia starosta – że dzisiejsza konferencja stanowić będzie pierwsze przęsło powstającego mostu współpracy pomiędzy Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, a Powiatem Gorlickim.
Po wystąpieniach gości honorowych JM Rektora URK Sylwestra Tabora i Katarzyny Szepieniec, dyrektora Muzeum Dwory Karwacjanów i Gładyszów, starosta w formie prezentacji przedstawiła historię i atrakcje turystyczne ziemi gorlickiej.
Następnie dr Wioletta Knapik zaprezentowała projekt „Włączenie zanikającego dziedzictwa kulturowego do innowacyjnej strategii rozwoju obszarów wiejskich”. Jego celem jest utworzenie Interaktywnej Platformy Dziedzictwa Kulturowego – Moduł Małopolska, która stanie się narzędziem ułatwiającym planowanie strategii rozwoju społeczno-gospodarczego województwa małopolskiego, w oparciu o wykorzystanie unikatowych (zanikających) elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego. Połączone komponenty tego dziedzictwa stanowią innowacyjne podejście w zakresie ich wykorzystania w planowaniu rozwoju i budowaniu przewagi konkurencyjnej regionu. Wybór danych elementów dziedzictwa kulinarnego i przyrodniczego będzie podyktowany ich przydatnością w osiągnięciu efektu synergii w strategii rozwoju.
W dalszej części konferencji wystąpili pracownicy naukowi Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Dr inż. Anna Stępień z Wydziału Technologii Żywności Katedry Inżynierii i Aparatury Przemysłu spożywczego zaprezentowała „ Żywność przyszłości” wraz z właściwościami przechowalniczymi i termicznymi układów biopolimerowych oraz wegetariańską i roślinną żywność funkcjonalną.
Temat „Robotyki i mechatroniki” i zawarte w nim systemy sterowania, modelowanie procesów dynamicznych, programowanie sterowników logicznych PLC i informatycznych systemów kontroli produkcji SCADA, układy pomiarowe, roboty przemysłowe i mobilne przedstawił dr inż. Marcin Tomasik z Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki Katedry Inżynierii Bioprocesorów, Energetyki i Automatyzacji.
„Leśnictwo przyszłości” czyli społeczne funkcje lasów, botanika, dendrologia, dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Polski było tematem prelekcji dr inż. Magdaleny Frączek z Wydziału Leśnego Katedry Bioróżnorodności Leśnej.
O inżynierii rolniczej i informatyce w inżynierii rolniczej (m.in. GNSS, Rolnictwo Precyzyjne, Mikrokomputery z Rolnictwie, Systemy Mechatroniczne w Rolnictwie, Systemy Informacji Geograficznej) mówił specjalista z zakresu rolnictwa precyzyjnego, systemów zmiennego dawkowania (VRA), monitoringu plonu i odżywienia roślin oraz systemów prowadzenia agregatów dr inż. Mirosław Zagórda.
Dr Aneta Koronowicz z Wydziału Technologii Żywności Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki przedstawiła „Badania naukowe prowadzone w ramach dyscypliny nauki biologiczne”: skład podstawowy i wartości odżywcze produktów spożywczych, wpływ dodatków funkcjonalnych i procesów technologicznych na wybrane parametry jakości zdrowotnej produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, zdolności adhezyjnych szczepów bakteryjnych do błon śluzowych przewodu pokarmowego, cytotoksyczności w modelu in vitro, właściwości immunomodulujących i przeciwnowotworowych w modelach in vitro oraz in vivo.
Syntezę funkcjonalnych biokompozytów oraz kompleksów na bazie biodegradowalnych i kompostowalnych polimerów naturalnych na potrzeby przemysłu opakowaniowego, pozyskiwanie związków bioaktywnych z produktów naturalnych oraz zastosowanie ich jako dodatków o właściwościach antybakteryjnych w opakowaniach oraz otoczkach jadalnych produktów spożywczych oraz w suplementach diety oraz farmaceutykach, projektowanie oraz wytwarzanie materiałów opatrunkowych jedno i wielowarstwowych na bazie hydrożeli polisacharydowych z dodatkiem nanocząsteczek złota z przeznaczeniem w szczególności dla procesów regeneracji skóry oraz leczenia ran u ludzi i zwierząt przedstawiła dr Anna Wisła-Świder z Wydziału Technologii Żywności Katedry Chemii.
Na temat „Wyzwań w żywieniu zwierząt w ogrodach zoologicznych”, chowie i hodowli zwierząt nieudomowionych, gospodarce paszowej i żywieniu zwierząt nieudomowionych utrzymywanych w ogrodach zoologicznych mówił dr Marcin Przybyło z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Katedry Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa.
Studia na kierunkach ekonomia i zarządzanie omówił dr Sławomir Lisek z Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego Katedry Statystki i Polityki Społecznej.
Dr n.wet. Grzegorz Lonc z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej UR w prelekcji zatytułowanej „Zajrzeć głębiej – układ pokarmowych zwierząt domowych” przedstawił osteologię, identyfikację gatunków zwierząt na podstawie szczątków kostnych, ekspresje receptorów hormonów płciowych w ośrodkowym układzie nerwowym oraz narządach rozrodczych.
Na zakończenie konferencji wystąpił dr inż. Karol Król, prezentując „Dydaktykę w zakresie dziedzictwa kulturowego” z Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji Katedry Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Mówił o analityce internetowej i technologiach internetowych, cyfrowym dziedzictwie kulturowym, organizacji pracy i zarządzaniu, a także strategiach marketingowych, architekturze informacji, projektowaniu witryn internetowych, wykorzystaniu technik i narzędzi komputerowych w prezentacji danych przestrzennych oraz w zakresie wydajności, funkcjonalności i użyteczności witryn internetowych.
Źródło: www.powiatgorlicki.pl