Komunikaty Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorlicach

Komunikat Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorlicach dotyczący obowiązku rejestracja podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej, sprzedaży bezpośredniej oraz rolniczego handlu detalicznego żywności pochodzenia roślinnego

Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, iż zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią oraz podmioty prowadzące produkcję pierwotną produktów pochodzenia roślinnego (zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane) obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej – art. 61 i 63 ust. 1 i ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.). Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorlicach informuje również, iż Państwowa Inspekcja Sanitarna sprawuje nadzór nad rolniczym handlem detalicznym żywności pochodzenia roślinnego. Rolniczy handel detaliczny – to handel detaliczny polegający na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym oraz zbywaniu żywności konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (np. sklep, restauracja, stołówka). Produkcja i zbywanie żywności pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego podlegają nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W związku z powyższym podmiot zamierzający rozpocząć działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego żywnością pochodzenia niezwierzęcego jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny właściwy ze względu na miejsce prowadzonej działalności. Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej dostępny jest do pobrania na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Gorlicach – www.gov.pl/web/psse-gorlice/sekcja-nadzoru-higieny-zywnosci-zywienia-i-przedmiotow-uzytku (materiały: wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli). We wniosku należy określić m.in. rodzaj i zakres działalności, która ma być prowadzona, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu. Należy również podać numer identyfikacyjny w ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności. Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie. Natomiast zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia – kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…), podlega karze pieniężnej. Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł. Kary pieniężne wymierza w drodze decyzji, właściwy państwowy wojewódzki inspektor sanitarny na podstawie art. 104 ust. 1 cytowanej ustawy. Jednocześnie tutejszy Inspektor wskazuje, iż podmioty prowadzące działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz producenci żywności na małą skalę w warunkach domowych mogą stosować opracowane w Głównym Inspektoracie Sanitarnym „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”, które są dostępne na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego – www.gov.pl/web/gis/rolniczy-handel-detaliczny /materiały: poradnik dobrej praktyki warunki domowe/.

Komunikat Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorlicach dotyczący podmiotów prowadzących działalność żywieniową

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorlicach w związku z zbliżającym się sezonem letnim oraz organizacją różnego rodzaju imprez kulturalnych, festynów, pikników, itp., informuje:
Podmiot działający w zakresie sprzedaży żywności w trakcie ww. imprez (ruchome punkty sprzedaży, przyczepy gastronomiczne, stoiska, stragany, itp.) może prowadzić taką działalność po zatwierdzeniu lub zarejestrowaniu zakładu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego:
– dla obiektów lub urządzeń ruchomych- właściwy ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności przez zakład, który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych obiektów lub urządzeń
– dla obiektów lub urządzeń tymczasowych- właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności przez zakład, który produkuje lub wprowadza do obrotu żywność z tych obiektów lub urządzeń.
Zakłady będące pod nadzorem organów urzędowej kontroli żywności są zobowiązane przestrzegać prawa żywnościowego, co jest istotne dla bezpieczeństwa żywności, a tym samym zdrowia konsumentów.
W związku z powyższym tutejszy Inspektor Sanitarny zwraca uwagę na konieczność zweryfikowania, czy podmioty zamierzające wprowadzać do obrotu żywność w trakcie trwania organizowanych imprez znajdują się pod nadzorem właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.