KGW Stróżna – I miejsce w kategorii „produkt” w konkursie powiatowym
„Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne”, który tym razem odbył się w Ptaszkowej. Do rywalizacji stanęło osiem Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu nowosądeckiego, tatrzańskiego i gorlickiego. Wybór najlepszego dania nie był prosty – w końcu panie na konkurs przywiozły swoje najlepsze specjały.
Laureat, który zajmie pierwsze miejsce zostanie zaproszony do etapu wojewódzkiego, który z kolei odbędzie się 10 września w Karniowicach.
Komisja konkursowa, w składzie Jadwiga Adamczyk, Benedykt Kafel oraz Zofia Skwarło. Komisja odwiedziła w sumie osiem stanowisk – KGW Juraszowa przygotowało rosół z gołębia z lanymi kluseczkami, KGW Nowe Bystre – zupę rydzową z ziemniakami (potrawa) oraz chrusty ziemniaczane z sosem kurkowym (produkt), KGW Ptaszkowa – kapustę z grochem maszczoną słoniną (potrawa) oraz powidło śliwkowe (produkt), KGW Stróżna – pierogi z kapustą i kaszanką (potrawa) oraz zakwas stróżański na żur (produkt), KGW Łącko – kotleciki myśliwskie z sosem grzybowym (potrawa) oraz śliwowicę łącką (produkt), KGW Smerekowiec – zupę czosnkową z ziemniakami (potrawa) oraz mordonie (produkt), Danuta Rybska z Olszany – nalewkę ziołową z siedmiu ziół (produkt), a także KGW Długopole – kluski tarcioki z omastą (potrawa) oraz chleb na zakwasie (produkt).
Nad organizacją czuwała Lucyna Kmak – Specjalista Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Gorlicach. W kategorii produkt lokalny bezkonkurencyjne okazało się KGW Stróżna z zakwasem stróżańskim na żur – to ono awansowało do etapu wojewódzkiego. Które danie okaże się mistrzowskim w etapie wojewódzkim? Tego dowiemy się już 10 września.
Tekst: Agnieszka Ligęza