Podróż w przeszłość – w świat, który minął…

W piękny słoneczny, jesienny dzień wybraliśmy się na wycieczkę do Szymbarku. Przez kilka godzin podróżowaliśmy w przeszłości, odkrywając świat, który minął. Przenosząc się w czasie zwiedzaliśmy  pogórzańską wieś. Braliśmy udział w warsztatach  edukacyjno-etnograficznych pokazujących piękno codzienności pogórzańskiej wsi.  Przygotowano dla nas zajęcia z obróbki lnu: „Od ziarenka do płócienka”.  Dowiedzieliśmy się co kryje pogórzańska kuchnia. Z jakich sprzętów korzystały gospodynie na wsi? Co to jest spyrnik, sąsiek, ćwierć, dzieża? Czy pojęcie „piekarnia” oznacza dzisiaj to samo? Jak zrobić masło czy ser? Jak powstaje mąka? Poznaliśmy typowe wiejskie zajęcia np. wyrabianie masła, mielenie ziarna w żarnach, zdobienie wiejskich domów oraz przygotowanie stroju pogórzańskiego według tradycyjnych wzorów i kolorystyki.  Wiemy już dlaczego pogórzańskie kobiety nosiły od trzech do dziesięciu spódnic.  Co to są „kurpiele”? Czym różni się cuwa od gurmany? Gdy zwiedziliśmy  skansen, poszliśmy do kasztelu – siedziby rodu Gładyszów, dawnych  właścicieli Szymbarku i okolicznych miejscowości. Podziwialiśmy piękny, renesansowy zamek szlachecki.

          Na zakończenie „podróży w czasie”  samodzielnie  wyrabialiśmy masło, które  bardzo nam smakowało. Otrzymaliśmy upominki, zadowoleni, pełni wrażeń  wróciliśmy do naszych czasów i domów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *