Podróż w przeszłość – w świat, który minął…
W piękny słoneczny, jesienny dzień wybraliśmy się na wycieczkę do Szymbarku. Przez kilka godzin podróżowaliśmy w przeszłości, odkrywając świat, który minął. Przenosząc się w czasie zwiedzaliśmy pogórzańską wieś. Braliśmy udział w warsztatach edukacyjno-etnograficznych pokazujących piękno codzienności pogórzańskiej wsi. Przygotowano dla nas zajęcia z obróbki lnu: „Od ziarenka do płócienka”. Dowiedzieliśmy się co kryje pogórzańska kuchnia. Z jakich sprzętów korzystały gospodynie na wsi? Co to jest spyrnik, sąsiek, ćwierć, dzieża? Czy pojęcie „piekarnia” oznacza dzisiaj to samo? Jak zrobić masło czy ser? Jak powstaje mąka? Poznaliśmy typowe wiejskie zajęcia np. wyrabianie masła, mielenie ziarna w żarnach, zdobienie wiejskich domów oraz przygotowanie stroju pogórzańskiego według tradycyjnych wzorów i kolorystyki. Wiemy już dlaczego pogórzańskie kobiety nosiły od trzech do dziesięciu spódnic. Co to są „kurpiele”? Czym różni się cuwa od gurmany? Gdy zwiedziliśmy skansen, poszliśmy do kasztelu – siedziby rodu Gładyszów, dawnych właścicieli Szymbarku i okolicznych miejscowości. Podziwialiśmy piękny, renesansowy zamek szlachecki.
Na zakończenie „podróży w czasie” samodzielnie wyrabialiśmy masło, które bardzo nam smakowało. Otrzymaliśmy upominki, zadowoleni, pełni wrażeń wróciliśmy do naszych czasów i domów.