KGW Stróżna z pierwszym miejscem w konkursie wojewódzkim w Karniowicach i nominacją do nagrody Perła 2021
Gospodynie ze Stróżnej rozbiły bank w Karniowicach podczas zmagań Innowacyjna Małopolska – Tradycyjne Potrawy Lokalne. Otrzymały pierwsze miejsce w konkursie wojewódzkim i dostały nominację do nagrody Perła 2021 w ramach Naszego Kulinarnego Dziedzictwa – Smaków regionów.
Finałowa kulinarna gala, która odbyła się w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach była dla reprezentantów powiatu Gorlickiego szczęśliwa. Panie z Koła Gospodyń ze Stróżnej pojechały na nią z żytnim zakwasem na żur, już gotowym żurkiem oraz zrazikami w sosie borowikowym z kiszoną kapustą. Smakowym zachwytom nie było końca. Start w konkursie wzięły sobie naprawdę do serca, a sam wyjazd był szczegółowo rozpisany, od przygotowania potraw poprzez dekorację stołu, na ludowych strojach skończywszy. Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich spotykają się już od ponad ćwierćwiecza, najmłodsza jego członkini to trzydziestolatka, najstarsza seniorka liczy ponad siedemdziesiąt, a mimo to świetnie się ze sobą dogadują. Kolejne sukcesy rozbudzają w nich apetyt na zwycięstwa i chęć działania.
Tekst i zdjęcia: A. Ligęza